Zwemgroepen

Elk lid wordt ingedeeld in een groep die past bij zijn of haar niveau. Zo zorgen we er voor dat iedereen zijn of haar werkpunten en prioriteiten kan verbeteren samen met anderen van hetzelfde niveau.

Watergewenning 1-2-3

WW1 : Spetter spitter spater, ik heb soms nog een beetje bang van het water. Nieuwe mensen en heel veel nieuwe dingen. Man man man.... ik weet even niet meer waar te beginnen. Hoofdje onder en blazen, drijven, beentjes aanleren en springen. Ik zal het wel leren met voldoende tijd en hier en daar wat positief aandringen.

Doelstellingen :

- wennen aan het zwembad en aan de nieuwe trainers
- hoofdje onder water houden
- inspringen met en zonder hulp
- blazen onder water
- watertrappen
- 3 seconden drijven
- beenbeweging aanleren en een breedte overzwemmen met de plank op buik- en/of ruglig

WW2 : Spetter spitter spater, dag juf, dag zwembad, dag water. Ik ben nu al wat vertrouwd en heb een kleine basis opgebouwd. Nu moet wel zoveel mogelijk alleen: Pijlen, drijven, beentjes, armbeweging met ademen en ook nog eens inspringen.... het moeilijkere werk gaat hier beginnen.

Doelstellingen :

- afduwen van de muur
- afduwen van de muur en pijlen zo ver mogelijk
- 5 seconden drijven
- armbeweging aanleren
- ademhaling aanleren
- beenbeweging verder verbeteren
- watertrappelen

WW3 : Spetter spitter spater, ik toon wat ik al kan in het water. Armen en benen in combinatie, dat vergt opperste concentratie. Eerst de breedte en dan de lengte van het bad gevolgd met de vraag die me al enige tijd dwarszat: kan ik nu al genoeg, zodat ik me bij de volgende groep vervoeg?

Doelstellingen :

- armbeweging automatiseren
- combinatie armen, benen en ademen aanleren
- 25m zwemmen
- aquatisch ademhalen
- 10 seconden watertrappelen

Pre-initiatie

Spetter spitter spater, ik voel me lekker in het water. Tuimelen, rollen, pijlen en inspringen, laat dat afwerken maar beginnen. Daarbij nog een beetje wrikken en hard werken op een mooie basis van schoolslag, voor ik naar de volgende groep over mag.

Doelstellingen :
- Draaien, rollen en tollen (lengte- en breedte as)
- Afwerken schoolslag
- Initiatie rugslag
- Vormspanning
- Wrikken

Initiatie 1

Spetter spitter spater, ik kan al veel meer in het water. Schoolslag moet nu supermooi en de kennismaking met crawl is nog een beetje een geklooi. Veel oefenen is dus een noodzaak, en leren hoe ik met een duik in het water geraak.

Doelstellingen :
- Herhalen schoolslag
- Afwerken rugslag
- Crawl aanleren
- Duiken
- Koprol
- Starten schoolslag
- Start rugslag

Initiatie 2

Spetter spitter spater, ik moet nogal veel kunnen in het water. Schoolslag, rugslag, crawl is nog maar het begin, alle slagen hebben een einde en een begin. Het is niet meer zo evident, om alles te kunnen op het juiste moment. Daarenboven moet ik wat uithouding opbouwen zodat ik mij als een “grote” mag beschouwen.

Doelstellingen:
- Herhalen schoolslag
- Herhalen rugslag
- Herhalen starten schoolslag, rugslag
- Afwerken crawl
- Keerpunt schoolslag
- Keerpunt crawl
- Keerpunt rugslag
- Afstand zwemmen min

Vervolmaking

Spetter spitter spater, ik voel mij een “grote” in het water. Schoolslag, rugslag, crawl zijn een herhaling voor mij, maar nu komt er ook nog eens vlinder bij. Ik moet nu ook langer aan een stuk kunnen zwemmen, zonder mij aan de kant af te remmen.

Doelstellingen :
- Pijlen
- Vormspanning
- Afstand zwemmen max
- Start vlinderslag
- Start keerpunt vlinder
- Herhalen keerpunten schoolslag, rugslag en crawl
- Herhalen schoolslag
- Herhalen rugslag
- Herhalen crawl

Toppers

Spetter spitter spater, ik ben een “topper” in het water. Alles afwerken tot in de puntjes, gedaan met de trucjes en de stuntjes. Vlinderslag wordt verder verfijnd en in de trainingen zijn uithouding en kracht soms sterk afgelijnd.

Doelstellingen :
- Herhalen van aangeleerde slagen en keerpunten
- Keerpunt wisselslag
- Afwerken vlinderslag
- Afstand zwemmen
- (aerobe en anaerobe trainingen: !leeftijd!)

Volwassenen

Spetter spitter spater, op mijn eigen tempo in het water. Ik zwem hoeveel ik wil en met een slag naar keuze, wat is zo even zwemmen toch reuze. Er lekker tussenuit en bewegen, ons conditieniveau is weer even gestegen.